קבלת החלטה לגבי הטיפול המתאים יכולה להיות מאתגרת‚ במיוחד כשמדובר על גישות טיפוליות שונות שנראות דומות על פני השטח. פיזיותרפיה ואוסטאופתיה הן שתי דיסציפלינות ש"חופפות" אבל יש להן פילוסופיות ושיטות טיפול שונות לגמרי. הבחירה ביניהם מחייבת הבנת הצרכים‚ מצבכם ומה המטרות‚ ואת היתרונות הייחודיים שמציעה כל שיטת טיפול. בואו נבחן בייחד את ההבדלים‚ הדמיון והשיקולים העיקריים שיעזרו לכם להחליט מהי הדרך הנכונה לכם.
פיזיותרפיה היא תחום המוקדש לשיקום‚ שיפור התפקוד והתנועתיות הגופנית. משתמשים בגישות מבוססות מחקרים לרוב הכוללות תרגילים עם ובלי מכשור‚ שיטות כמו אולטרסאונד וגירוי חשמלי להקלה על כאב וטיפול ידני. בין אם מהתאוששות מניתוח, הכנה לניתוח או שיקום לאחר פציעה. פיזיותרפיה הוא התחום הנכון לשיקום שרירי, תנועתי ותפקודי בצורה אקטיבית של המטופל בעיקר.
פיזיותרפיסטים עובדים לרוב בשיתוף פעולה הדוק עם מטופלים לאורך תקופה ממושכת‚ עם דגש על שיקום ומניעת פציעות חוזרות. ההתמקדות בשיפור תפקודי פירושה שהם מתאימים לצרכים מגוונים‚ מהפרעות נוירולוגיות ועד לפציעות אורטופדיות. גישה שיתופית הממוקדת במטופל מבטיחה המשכיות טיפול ומאפשרת התקדמות הדרגתית ובטוחה.
אוסטאופתיה היא שיטת טיפול הוליסטי שרוצה להתייחס לגוף כאל מערכת מאוחדת‚ תוך זיהוי יחסי הגומלין בין המבנה והתפקוד שלו. טיפול של אוסטאופת מומלץ בשביל לשפר את מנגנוני הריפוי העצמי של הגוף באמצעות טכניקות טיפול ידני. אלה כוללים מתיחה‚ עבודה על טווחי תנועה במפרקים, שיפור זרימת הדם ומניפולציות עדינות‚ עבודה על איברים פנימיים ומערכת העצבים, על מנת לטפל בחוסר איזון שעלול לתרום או לגרום לכאב או לחוסר תפקוד.
בניגוד לפיזיותרפיה‚ אוסטאופתיה לא מתמקדת באזור הפגוע אלא מנסה להתחקות אחרי כל הפיצויים שהגוף עשה, אחרי כל האזורים והרקמות שיצאו מאיזון. בהתאם לממצאים הטיפול יכול להתבצע באזור מרוחק מאזור התלונה. זה יכול להפוך את האוסטאופתיה ליעילה במיוחד בשביל אנשים עם כאב כרוני‚ מצבים שקשורים למתח או בעיות הנובעות מהרגלי יציבה ודברים שהרפואה הקונבנציונלית לא תמיד יודעת להסביר. האופי ההוליסטי של אוסטאופתיה כולל גם שילוב המלצות של אורח חיים‚ ואיזון רגשי בטיפול ומציע גישה מקיפה לבריאות. במידת הצורך האוסטאופת יודע להכווין ולהפנות לכיווני טיפול נוספים שיכולים לסייע ולהוות השלמה לבריאות של המטופלים.
בעוד שגם פיזיותרפיה וגם אוסטאופתיה יכולים לטפל בבעיות שרירים ושלד‚ היישום שלהם משתנה. פיזיותרפיסטים מטפלים בפציעות חריפות‚ כמו קרעים ברצועות או שברים‚ באמצעות תוכניות שיקום מובנות והתאמת תוכנית חיזוק ושיקום מותאמת לפי האזור הפגוע.
אוסטאופתים‚ לעומת זאת מאמינים שטיפול בחוסר איזון במבנה הגוף יכול להקל על תסמינים שנראים לא קשורים‚ לכן מדובר בבחירה מועדפת בשביל אנשים שמחפשים טיפול הוליסטי עדין וקשוב. הבנת ההבחנות האלה יכולה להנחות אותכם בבחירת הטיפול המתאים ביותר למצבכם.
ועם זאת לרוב הכי נכון לשלב בין פיזיותרפיה לאוסטאופתיה כיוון שכיווני הטיפול הם שונים ואף משלימים. אוסטאופתיה יותר תתמקד בטיפול ידני ופאסיבי יחסית של המטופל, לרוב יכלול גם הנחיות לביצוע בבית, לעומת הפיזיותרפיה שבעיקר תתמקד בתרגול אקטיבי של המטופל לצד מכשור שנועד להקל על הכאב והנחיות לתרגול ביתי.
פגישת פיזיותרפיה מתחילה בדרך כלל בהערכה מפורטת‚ הכוללת ניתוח תנועה ובדיקת כוח. בהתבסס על ממצאים כאלה‚ הפיזיותרפיסת מעצב תוכנית פרטנית שעשויה לכלול תרגילים מודרכים‚ טכניקות ידניות ושימוש בציוד.
מפגש אוסטאופתי מתחיל גם הוא בהערכה‚ אבל הפוקוס כולל לרוב יציבה‚ הבנת אורח החיים וההרגלים של המטופל ביומיום מכניקת גוף ומישוש לזיהוי אזורי מתח או הגבלה. הטיפולים כוללים טכניקות פרקטיות שמטרתן להחזיר את האיזון ולשפר את זרימת הדם ומשאירים את המטופלים רגועים יותר ואת הגוף "מכוון מחדש".
פיזיותרפיה ואוסטאופתיה לא סותרות את זו. למעשה‚ הם יכולים להשלים זה את זה במקרים רבים. מטופל המתאושש מפציעת ספורט‚ למשל‚ עשוי להפיק תועלת מהשיקום של הפיזיותרפיה תוך שימוש באוסטאופתיה כדי לטפל בחוסר איזון בסיסי וכאבים שיכולים לנבוע מאזור קרוב או רחוק יותר מהפגיעה שעלול להפריע להחלמה. התייעצות עם אנשי מקצוע משני התחומים יכולה לספק גישה מאוזנת‚ תוך התייחסות לחששות בריאותיים מיידיים וארוכי טווח.
הבחירה שלכם צריכה להיות תלויה במצב ובמטרות שלכם. אם יש לכם פציעה מוגדרת ומאובחנת או מצב רפואי שדורש שיקום שרירי וחזרה לתפקוד מפרקי מבחינת טווח תנועה‚ סביר להניח שפיזיותרפיה היא אפשרות טובה. אם מדובר בכאב כרוני או כאב שקשור למתח או חוסר איזון‚ או אם אתם מעדיפים גישה הוליסטית‚ שתנסה להתחקות אחר שורש העניין בצורה מקיפה יותר אוסטאופתיה עשויה להיות המתאימה.
בשביל אנשים רבים‚ ההחלטה מושפעת מהעדפה אישית ומהקשר שהם בונים עם המטפל שלהם. תשקלו לקבוע פגישת ייעוץ ראשונית גם עם פיזיותרפיסת וגם עם אוסטאופת כדי לראות איזו גישה יותר מתאימה לכם.
שיקול נוסף הוא עלות וזמינות. שירותי פיזיותרפיה ניתנים על ידי קופת החולים ללא עלות נוספת‚ במיוחד עבור מצבים שדורשים התערבות רפואית. אוסטאופתיה קיימת גם בקופות החולים אבל מדובר בתשלום נוסף לפוליסת הביטוח שאתם משלמים כל חודש לקופ"ח, באופן פרטי הכיסוי משתנה בהתאם למטפל ולביטוח בריאות פרטי נוסף במידה וקיים.
שני הדיסציפלינות מציעות כלים חשובים לשיפור הבריאות והרווחה‚ כל אחד עם החוזקות ותחומי המיקוד שלו. על ידי חידוד לעצמכם על ההבדלים ביניהם והתייעצות עם מטפלים מנוסים‚ אתם יכולים לקבל החלטה נבונה שמתאימה לדרך שלכם לבריאות אופטימלית. והמצב האידיאלי לרוב הוא לשלב ביניהן.